måndag 20 december 2010

Chokladdoppad lakritskola med flingsalt

Det här är min nya favorit!


3 dl                vispgrädde
3 dl                socker
1 dl                sirap
1 msk            kakao
0.75 dl           turkisk peppar
2 tsk              smör
200 g             mörk choklad

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. 







Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.

Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar