måndag 11 oktober 2010

Grekiskt lantbröd

Det kom en efterfrågan på receptet på det grekiska lantbrödet jag hade bild på i ett tidigare inlägg. Receptet kommer här, enjoy!


Detta recept ger två stora bröd, så om du inte har plats i frysen eller vänner att ge bort bröd till, halvera mängderna.

30 g färsk jäst
8 dl ljummet vatten
2,5 msk salt
6 dl surdeg

2 msk ljus sirap
20 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillsätt salt, surdeg och sirap.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i ca 15 min (elvisp med brödvispar går också) tills degen är mjuk och elastisk.
3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbelstorlek i ca 2 h.
4. Knåda degen och baka ut den till två runda bröd och lägg på en plåt. Strö över vetemjöl och låt brdöen jäsa till dubbelstorlek ca 1,5 h.
5. Lägg ugnen på 250 grader.
6. Snitta bröden genom att dra tre diagonala snitt med en kniv och ställ in bröden i mitten av ugnen. Släng in ca 1 dl vatten på ugnsbotten (detta gör man för att brödet skall få en fin skorpa) Sänk värmen till 220 grader och grädda brödet i 40 - 50 minuter.

1 kommentar: